Franču prese
Kafijas prese ir viens no izplatītākajiem kafijas pagatavošanas veidiem mājās un birojos. Galvenais iemesls tam ir iespēja pagatavot gardu kafiju ļoti praktiskā veidā un īsā laikā.
Pagatavošana / 10 min:
– Pievienojiet apmēram 1 gramu kafijas un ielejiet verdošu ūdeni 1 glāzē kafijas.
– Pēc 3-5 minūtēm nospiediet presi, un kafija ir gatava!
-Izmantojiet attiecību 1/15 (piemēram, 300 g ūdens uz 20 g kafijas).
Priekšrocības:
Kafijas aromāts un saturs ir spēcīgs, jo kafija nonāk tieši karstā ūdenī, nešķērsojot filtru.
Tā kā netiek izmantoti balināti papīra kafijas filtri, kas satur dioksīnu un epihlorhidrīnu, kuri, saskaroties ar ūdeni, kļūst kancerogēni, franču prese tiek uzskatīta par vienu no tīrākajiem un veselīgākajiem kafijas pagatavošanas veidiem.
MOCA POT
Tiem, kas vēlas stipru kafiju nelielās devās, moka katls ir vistuvāk espresso kafijas pagatavošanai.
Priekšrocības:
Ar Moka kafijas katliņu jūs varat pagatavot stipru kafiju un iegūt bagātīgu garšu, izmantojot tikai plītiņu, kas ir katrā virtuvē. Tā kā Moka kafijas katliņi ir izgatavoti no alumīnija, tie ilgāk saglabā siltumu un kafija uzreiz neatdziest.
Pagatavošana / 15 min:
– Uzpildiet Moka katla apakšējo kameru ar ūdeni līdz iekšpusē redzamajai skrūvei.
– Uzkarsē ūdeni līdz vārīšanās temperatūrai un vāriet 1-2 minūtes.
– Ielieciet malto kafiju piemērota biezuma kafijas kannā, ievietojiet to apakšējā kamerā un uzlieciet augšējo kameru.
– Novietojiet kafijas katliņu uz plīts, pievienojiet nedaudz karstuma, kad ūdens sāk vārīties un radīt trokšņus.
– Kafija ir gatava, kad dzirdat sūcošu skaņu!
POUR
Pagatavojiet kafiju filtrā, lēnām ielejot ūdeni filtrā. Šim pagatavošanas veidam visbiežāk izmanto Chemex vai Hario V60 filtru.
Priekšrocības:
Kafijas nogatavināšanas laikā “pārlejot” kafiju, tā iegūst bagātīgāku garšu, ļaujot vienmērīgi samitrināt visas kafijas sastāvdaļas un izcelt kafijas pupiņu unikālās garšas un toņus.
MATERIĀLI:
* 32 g svaigi grauzdētas kafijas.
* 500 ml vārīta dzeramā ūdens (94 °C).
* kafijas dzirnaviņas
Pagatavošana / 10 minūtes:
– Uzvāriet ūdeni un ļaujiet tam atpūsties 1-2 minūtes.
– Ievietojiet filtru izmantotajā iepildīšanas traukā.
– Ielieciet malto kafiju filtrā un vienmērīgi izlīdziniet to pa visām virsmām, izlīdzinot.
– Lēnām ielejiet ceturtdaļu tases ūdens, lai samitrinātu visu kafiju.
– Pagaidiet 30 sekundes.
– Atlikušo ūdeni ielej 2-3 reizes, pieskaras katrai kafijas daļai un pagaida.
AEROPRESS
MATERJALID:
* 16 g svaigi grauzdētas kafijas.
* 230 ml kafijas pagatavošanai piemērota ūdens (94 °C).
* kafijas dzirnaviņas
* Precīzi svari
* vāciņš
Gatavošana / 10 minūtes:
KANKAAN:
Sasmalciniet kafijas pupiņas nedaudz smalkāku malumu nekā filtrējamai kafijai.
2. Ja tējkannā nav filtrēta ūdens, uzsildiet ūdeni līdz 94°C (nevajag ūdeni vārīt un pēc tam atdzesēt).
3. Ievietojiet filtrpapīru aeropresa perforētajā filtra daļā un aizskrūvējiet to.
4. Piepildiet aeropresu, krūzīti, filtrpapīru (lai novērstu papīra smaku) ar lielu daudzumu karsta ūdens.
5. Uzlieciet krūzīti uz svariem un novietojiet Aeropress uz tās.
6. Ielejiet malto kafiju Aeropress un piesitiet Aeropress malām, lai kafija veidotu vienmērīgu slāni.
7. Ieslēdziet svarus un ieslēdziet pulksteni.
8. Ātri uzlejiet 230 ml ūdens no ūdens sildītāja virs kafijas un 5 sekundes enerģiski maisiet (visai kafijai jābūt piesātinātai).
9. Netērējot laiku, iebīdiet augšējo daļu apakšā tieši tik, lai tā iekļautos gumijas daļā (tas novērš kafijas noplūdi no papīra).
10. Pēc pirmās minūtes izņemiet virsmu un vēlreiz samaisiet 5 sekundes.
11. Ievietojiet virsmu atpakaļ vietā, atlaidiet spiedienu un viegli piespiediet. Kopējais laiks nedrīkst pārsniegt 1,30 minūtes.
12. Pārāk ātra nospiešana izraisīs maluma sabiezēšanu, bet pārāk lēna nospiešana izraisīs maluma sabiezēšanu.
13. Kafiju var dzert tādu, kāda tā ir, vai arī pievienot ūdeni, lai to nedaudz atšķaidītu.
Atskrūvējiet skrūvi un iebīdiet to līdz galam traukā, lai noņemtu kafijas atliekas. Noskalojiet visas daļas ar karstu ūdeni.