Kafija ir viens no populārākajiem dzērieniem pasaulē, un tā ir pieejama dažādos veidos.
Šeit ir minēti 6 populārākie kafijas veidi:
Arabica kafija
Arabica ir pasaulē visvairāk audzētā kafijas šķirne, to audzē gan Dienvidamerikā, gan Āfrikā un Āzijā. Arabica šķirnes pupiņas tiek audzētas augstākos kalnu reģionos, un no šīm pupiņām iegūtā kafija tiek uzskatīta par augstas kvalitātes produktu, jo tā sniedz maigāku un līdzsvarotāku garšu. Arabica ir izcila izvēle rīta kafijai. Arabica pasaules kafijas tirgū aizņem aptuveni 60%. Šīs kafijas popularitāti nosaka tās maigā garša un zemāks kofeīna saturs salīdzinājumā ar citām kafijas šķirnēm.
Robusta kafija
Robusta kafijai piemīt spēcīgāka garša, un šīs šķirnes pupiņas galvenokārt tiek audzētas Āfrikā un Āzijā. Robusta kafijā ir divreiz vairāk kofeīna nekā Arabica kafijā, tāpēc tā ir ideāli piemērota kafijas dzērieniem ar spēcīgu garšu, piemēram, cappuccino vai latte.
Liberica kafija
Liberica ir kafijas šķirne, kas galvenokārt tiek audzēta Āfrikā un Āzijā. Tā ir retāka nekā Arabica un Robusta, bet tās garša ir stiprāka un intensīvāka. Liberica kafija ir piemērota kafijas dzērieniem ar spēcīgu garšu un aromātu.
Excelsa kafija
Robusta kafijai parasti ir spēcīgāka garša, un to galvenokārt audzē Āfrikā un Āzijā. Robusta kafija satur divreiz vairāk kofeīna nekā Arabica kafija, tāpēc tā ir ideāli piemērota kafijas dzērieniem, kam nepieciešama spēcīga garša, piemēram, kapučīno vai latte.
Maragogype kafija
Maragogype ir viena no retākajām kafijas šķirnēm, tā nāk no Brazīlijas Bahias reģiona. Tā ir slavena ar savām lielajām kafijas pupiņām, kas ir divreiz lielākas par parastajām pupiņām. Maragogype kafijai ir patīkami salda, līdzsvarota un augļaina garša. Maragogype kafijas pupiņu lielums nosaka arī to garšas īpašības. Kafija no šīm lielajām pupiņas nav tik rūgta un skāba, pupiņas nodrošina kafijai pilnīgu un maigu garšu. Taču šīs šķirnes pupiņas ir arī lielāls retums, tāpēc Maragogype kafija ir dārgāka. Maragogype kafiju ieteicams gatavot manuāli, lai izceltu tās bagātīgo un subtilo garšu. Šī kafija ir lieliska gan baudīšanai no rīta, gan kā deserts. Maragogype kafija ir viena no visvērtīgākajām un izteiksmīgākajām kafijas mīļotāju vidū.
Kona kafija
Kona kafiju audzē Havaju arhipelāga Kona reģionā. Tā ir viena no dārgākajām kafijām, un tai raksturīga salda, augļu un nedaudz skābena garša.
Kona kafija ir viena no retākajām un dārgākajām kafijām pasaulē. Tā aug tikai Havaju arhipelāga Kona reģionā, kur ir ideāli klimatiskie apstākļi kafijas koku audzēšanai. Kona kafija ir pazīstama ar maigu garšu, augļu aromātu un zemu skābuma līmeni. Šīs kafijas šķirnes garšas īpašības galvenokārt ir atkarīgas no vides, kurā tā tiek audzēta. Kona kafijas koki aug vulkāniskā augsnē, kas piešķir kafijai tās unikālo garšu. Kona kafiju bieži raksturo kā bagātīgu, saldu un maigu garšu ar mazāku skābumu nekā daudzām citām kafijām. Kona kafiju ražo ierobežotā daudzumā un audzē tikai Kona reģionā, tāpēc tā ir viena no dārgākajām kafijām pasaulē. Tā kā Kona kafija ir tik dārga, to bieži var atrast tikai augstākās klases kafejnīcās un restorānos. Kona kafija ir lieliski piemērota rīta kafijas dzērieniem un lieliski sader ar desertu. Kona kafiju var baudīt melnu vai arī pievienot pienu un cukuru, lai izceltu kafijas garšu.