kohviröstimise masin ristiku röstikoda

Kafijas pupiņu grauzdēšana – māksla un zinātne vienlaikus

Pēc kvalitatīvu kafijas pupiņu iegādes nākamais svarīgais solis augstas kvalitātes kafijas ražošanā ir pupiņu grauzdēšana un sajaukšana.

Labam grauzdētājam vienlaikus jābūt gan māksliniekam, gan zinātniekam, lai saglabātu pupiņu kvalitāti un vienreizīgumu. Grauzdēšanas procesā kafijas pupiņās esošie cukuri un citi ogļhidrāti karamelizējas, veidojot vielu, ko sauc par kafijas eļļu. Divas tipiskākās grauzdēšanas metodes ir cilindrā grauzdēšana un karstā gaisa grauzdēšana.

Kafijas pupiņu grauzdēšana

Bungu tipa aparāti grauzdē kafijas pupiņas, tām rotējot cilindrā, ko silda ar gāzi vai malku. Kad pupiņas ir sagrauzdētas, tās pārvieto uz dzesēšanas tvertni, lai novērstu pārgrauzdēšanu. Karstā gaisa grauzdētājā kafijas pupiņas tiek grauzdētas, tām kustoties karstā gaisā. Lielākā daļa zaļo pupiņu tiek grauzdētas aptuveni 200 grādu temperatūrā pēc Celsija. Grauzdējot kafijas pupiņas, to tilpums palielinās par vairāk nekā 50%, bet vienlaikus tās zaudē daudz svara.

Guatemala_kohvi

Kādu grauzdējumu izvēlēties?

Viegli grauzdētu pupiņu krāsa variē no kanēļa līdz šokolādei. Vieglāk grauzdētas pupiņas parasti neizmanto espresso, jo tām ir asāka un skābāka garša nekā tumšāk grauzdētām. Savukārt tumšākam grauzdējumam būs pilnīgāka garša, tā var būt pat izteikti saldskāba. Eļļas daudzums uz kafijas pupiņu virsmas attiecīgi palielina grauzdēšanas laiku.

Kad kafijas pupiņas tiek grauzdētas tumšāk, skābuma un kofeīna līmenis proporcionāli samazinās. Pasaulē ir vairāk nekā 100 kafijas audzēšanas reģionu, un katrs no tiem ražo pupiņas ar unikālām īpašībām. Tāpēc mēs uzskatām, ka kvalitatīvai espresso kafijai ir svarīgs garšu līdzsvars, un, lai to panāktu, ir būtiski izvēlēties pupiņu pareizo maisījumu. Vienai kafijas pupiņu šķirnei bieži nepiemīt visas īpašības, kas nepieciešamas, lai pagatavotu izcilu espresso.

Daudzi espresso kafijas zīmoli piedāvā 3–7 dažādus kafijas veidus. Pieredzējis grauzdētājs, kurš labi pārzina kafijas šķirņu īpatnības, spēj sagatavot izcilu maisījumu, lai iegūtu kafiju ar vēlamo garšu. Parasti grauzdētāji rūpīgi sargā savas zināšanas, tas ir katra noslēpums, kā sarūpēt kvalitatīvas un unikālas kafijas baudījumu šī dzēriena cienītājiem.

Translate

We are translating our website. We apologize for any translation errors. We continue to improve.

If we have any errors, you can warn us.